Om Beaglen / Farvevariationer

Farvevariationer

Beaglen findes i et utal af farvevarianter, dog er nogle mere set end andre. Det er desuden også stor uenighed blandt opdrættere rundt om i verden om, hvad de forskellige farver kaldes. Mange ser beaglen som trefarvet, hvor benene er hvide, kroppen er brun med sort sadel, hvilket også stadig er det mest sete. Men jeg vil her beskrive de forskellige farver lidt. I følge racestandarden er alle houndfarver godkendte farver. Den eneste farve der ikke er godkendt er "leverfarvet". Dette da denne farve ofte resulterer i lyse øjne - til tider gule eller grønlige. derudover er alle andre farvervarianter godkendt, og den ene er ikke mere rigtig end den anden. Farvevarianterne kan deles op i 5 "kategorier": Trefarvet, tofarvet, enfarvet, pied og motteled. Disse, undtaget den enfarvede, inddeles igen i flere kategorier.

Trefarvede: De trefarvede beagler er markeret med de 3 basis houndfarver, sort, hvid og tan. Den mest sete af denne farvekombination er den der kaldes "black blanketed" eller "saddelback", hvor den sorte farve ligger som en sadel på hunden. Men markeringen kan også være brudt og det der kaldes broget eller "broken". I disse tilfælde kan det f.eks. være hvis er grundfarven og sort og tan er ..... Tricolours with large patches of white are described as "flashily or "brightly" marked;

Tofarvede: Basisfarverne ved denne variant er hvid, og tan, hvor tan kan variere meget, helt fra en rød/orange til næste usynlig. De meget blege kaldes "lemon/white, de mørkere "tan/white. Er tan farven rødlig eller mere ovre i det orange, kaldes de for "red/white". Specielt inddelingerne af hvid og tan kombinationen er der stor uenighed om, dog registreres hundene herhjemme kun som tofarvet og ikke de yderligere inddelinger. Der er forekomster af hvid og sorte beagler, men dette er et meget sjældent syn.

Enfarvet: Det er meget sjældent at beaglerne kun har en farve, men det er set. Den eneste farve der så er tilladt er hvid.

Pied: Pied-gruppen har et bredt udvalg af nuancer og definitionen skaber den stor uenighed. Variationerne er ”badger-”, ”hare-” og ”lemon-pied”, hvor forskellen er nuancen af farven. ”Badger” er den mørkeste og ”lemon” er den lyseste. Pied hunde har ikke en klar hvid farve, men en bleg cremet der ser hvid ud. Farvemønstrene er fordelt på sædvanlig måde på kroppen, hovedet osv., men den dominerende farve er den cremede hvide. Den største forskel mellem en falmet tri og en pied ligger i, at farverne ikke kun blegner i hinanden men i det hvide, uden nogen klare linjer for afgrænsning. Badger betyder ”grævling, og er et mix af sort, sølv og fawn hår i et, hvilket skaber en ”grævlinge” virkning. Der er ikke en klar definition eller skillelinje mellem den og basefarven, altså løber farveblandingen sammen med den hvide farve. De hare-pied følger samme princip, men der er færre sorte hår og mere tan blandet i - ikke i plamager, men alle blandet sammen, der giver farve som en hare, igen uden skillelinje, men blander sig med den fløde baserede hvide. "Lemon-pied bærer det røde pigment i den lyse nuance - fløde eller lemon med råhvid baggrund. Disse er de eneste to farver, men er blandet med enkelte hår i blanding virkning allerede beskrevet. Disse kan være så fortyndet som at være næsten ikke-eksisterende

Mottled: Direkte oversat betyder mottled spraglet eller marmoreret, hvilket er en fin betegnelse for denne variant. Den mottled variation kan findes inden for den trefarvede og alle de tofarvede kombinationer.Denne farvevariant er meget speciel og også ret sjælden. Selv om der er hvide hår på hunden, er de ikke ”rigtigt” hvide. Det hvide eksisterer så at sige ikke. Dette skal forstås på den måde, at de hvide hår man kan se dækker over pigmenteret hud. En trefarvet mottle ligner umiddelbart en almindelig trefarvet beagle, men huden er ikke pink som den normalt er. Pelsen ser ud som om, hunden har farvede pletter/fregner, men det har den ikke. Det er blot en illusion, hvor nogle få farvede hår laver disse pletter. I avlen er det ikke muligt at lave mottle hvalpe, med mindre mindst en af forældrene er mottle. To trefarvede kan IKKE producere mottle, uanset hvor meget mottle der ligger bag dem. Dette da det er genetisk ressesivt, og det kan aldrig komme frem hvis det først er tabt. Der er altså ikke mulighed for at mottled genet springer en generation over og så vender tilbage i avlen igen. Der er flere der tror, at de har produceret mottled hvalpe eftersom hvalpene har små pletter, men med mindre en af forældrene er mottled eller huden under pelsen mangler pigmentering, har de taget fejl. Så er der blot tale om en alm. trefarvet med små pletter. Pigmenteringen af huden på en mottled er en solid farve.

Antager vi, at en hvalp har en forældre der er mottled, vil man i en tidlig alder kunne identificere om hvalpen er mottled eller ej ved at se på poterne. På en hvalp der vokser op med den alm. trefarve kombination vil poterne være pigmenteret i plamager, men en mottled hvalp derimod vil have morbærfarvede puder i starten, der senere vil blive sorte. Aldrig pink – da der ikke eksisterer pink på en mottled.

På en mottle vil der heller aldrig findes hvide pletter. Pletterne følger den farve på markeringen hunden har. Er det hele sort/tan, hvor der normalt er hvidt, vil hunden være tan-mottle. Dette ses på benene, snuden osv., men er det pletter i et område med sort, så vil blandingen af de sorte og blå hår give en blue roan effekt, som bl.a. ses ved Cocker Spaniels. Derfor hvis den fremherskende farve er tan, så betegnes det som trefarvet-mottle og når den dominerende farve er sort, hvilket giver roan virkning, så betegnes det som blue-mottle.

En rød, orange eller lemon og hvid hund der viser tegn på mottle effekten vil være en rød-, orange- eller lemon-mottle, og farven ligner meget en orange roan Cocker. Når det findes i engelske settere kaldes det for orange Belton. Når hund er en tan (af trefarve gruppe) vil den kaldes en tan-mottle.

Når mottle effekten ses på pied hunde, giver det eftersigende nogle fantastiske effekter. Dette medfører i mange tilfælde nogle uoverensstemmelser med hensyn til definitionen af farven. Dog skulle det ikke være så svært at vurdere, om hunden er mottled eller ej inden for pied gruppen. Ofte er pletterne så lyse eller nærmest ikke til at se. Måden hvorpå man så kan vide sig sikker er at kontrollere at dens næse, øjenomgivelser samt kanten af læberne er fuldstændig sort uden noget som helst pink, og i hanhundenes tilfælde vil testiklerne også være helt sort. Der er nogle opdrættere der gør meget ud af, at avle for at bibeholde denne farvevariant,, for hvis farven forsvinder, er det ikke muligt at få den tilbage igen

Der er forekomster af det der kaldes en "blå, tan og hvid". Den sorte farve har her et blåt skær, men dette er ikke så udbredt.

Kennel Beagelou | Sepstrupvej 13, Them - Denmark | Tlf.: +4522239685