Træning / Schweiss og Kaninslæb

Schweiss og Kaninslæb

Spor er en fantastisk træningsform for alle hunde! Det er en fryd at se hunden arbejde så selvstændigt og fokuseret - derudover er det bare en bonus at hunden vil være så mættet af indtryk efter et spor, at den vil sove noget nær resten af dagen væk.

Der er flere former for sportræning. Da jeg selv træner schweiss og på sigt også kaninslæb, er det de to former der er beskrevet her.

Schweiss.
Kort sagt er schweiss et blodspor. Blodet stammer fra klovbærende vildt og er som regel udlagt på dråbeform, hvorefter det får lov til at ligge i enten 4, 20 eller 40 timer. Opgaven for hunden går ud på at følge sporet, fra start til slut. Og opgaven for føreren der troligt følger med hunden, er at lære at læse hvornår hunden er på rette vej, og ikke er gået af sporet.

Der er 4 sværhedsgrader indenfor schweiss:
400m/3t: Dette spor er 400m langt og indeholder to knæk (90 grader). Sporet har ligget i 3 timer før hunden sættes på det. Her får føreren anvist anskudsstedet (dvs. her hvor dyret "er blevet skudt"), samt retningen på første del af sporet - de første 50 meter af sporet skal være lige. Sporet indeholder et enkelt sårleje, nogenlunde 200 meter fra afslutning, hvor der afsættes ekstra blod.

400m/20t: Sporet er igen 400m langt og indeholder også to knæk. Til forskel fra ovenstående har det ligget i 20 timer og man får ikke anvist anskudsstedet. Istedet får man anvist et område på ca. 20 x 20 meter (også kaldet boksen), og et eller andet sted her er anskudsstedet. Hunden skal dermed selv finde starten af sporet, og føreren skal være meget opmærksom på om hunden virkelig finder anskudsstedet eller om den kommer på noget frisk fært. Dette spor indeholder desuden en wiederang/tilbagegang - dette vil sige at der laves en naturlig tilbagegang i sporet, i forbindelse med det ene af knækkene. Optimalt set skal hunden følge sporet ud til enden af de 20 meter, søge lidt rundt, for derefter at gå tilbage ad sporet igen og tage knækket. Sporet indeholder et enkelt sårleje, nogenlunde 200 meter fra afslutning, hvor der afsættes ekstra blod.

1000m/20t samt 1000m/40t: Sporet er nu blevet noget længere. Det indeholder 3 vinkelrette knæk, samt lette sving. Anskudsstedet markeres ikke, men igen anvises en boks. Der er ligeledes wiedergang og to sårlejer.


Svea har gået et 3-timers schweissspor og fundet løbet.
Vanen tro blev det begravet kort efter hun havde fundet det.

Kaninslæb.
Som navnet antyder så går kaninslæb ganske simpelt ud på at man trækker en død kanin gennem skovbunden. Sporet skal ikke ligge, man går det umiddelbart efter det er lagt - dermed går hunden på frisk fært.

Der er to klasser i kaninslæb, for begge gælder det at sporretningen angives:
Åben klasse: Sporets længde er 400 meter og det indeholder to vinkelrette knæk.
Elite klasse: Sporets længde er 1000 meter og det indeholder fire vinkelrette knæk.
Kennel Beagelou | Sepstrupvej 13, Them - Denmark | Tlf.: +4522239685